Arama

Artvin'in Meyve Kültürü
Artvin Yöresinde Meyve Kültürü Nasıldır
Yazar cargahperdesi   
Cuma, 31 Mayıs 2013 18:35


Karadenizde bölgesinde çok çeşitli meyveler yetişir ancak Artvin bölgesinde meyvecilik aile meyveciliği şeklindedir.

Artvin yöresinde yapılan yöresel tatlılar;  Hasuta, kaysefe, zülbiyet, elma tufaisi gibi lezzetine doyulmayan tatlılar yapılmaktadır.

Artvinde meyvelerin kraliçesi kızılcık pestil yapılarak en sağlıklı şekli ile işlenmekte ve lezzetiyle damaklara mutluluk saçmaktadır. Elma, armut, erik, üzüm, incir, kara ve beyaz dut, kara yemiş, hurma gibi meyveler sevilerek tüketilmektedir.

Devamını oku...
 
Artvinde Yetişen Meyveler. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Cumartesi, 12 Ocak 2013 04:34


Armut

Elma

Erik

Üzüm

Kiraz

Vişne

Ayva

Beyaz ve Siyah Dut

Çilek

İncir

Hurma

Şeftali

Muşmula

Kocayemiş

Karayemiş-Taflan-Skavi

Kuşburnu

Kızılcık

Üvez

Alıç

Ahlat

Böğürtlen-Markvala

Mortsvi-Bir tür yemiş.

Ahu dudu-Jolay

Muşmula

Yabani nar

Adesa-kokulu üzüm

Yayla çayı

Hatmi

Adaçayı

Likipa

Altın çilek

Ateş dikeni

Toplum Geliştirme Derneği.


 
Artvinde Yöresel Hurma Kurusu Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 08:02

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen hurma Trabzon hurması,  mcipeşi- çerezlik hurma  yetişmekte ve sevilerek tüketilmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinin Meşhur Kara Hurma-Kara Yemiş Nasıl Kurutulur. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:25

Ordu dolaylarında Taflan adı verilen bu meyve 20'den fazla çeşidiyle bir Karadeniz meyvesi olup bolca
yetişmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

Devamını oku...
 
Artvinde Hurma Kurusu. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 08:03

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen hurma Trabzon hurması,  mcipeşi- çerezlik hurma  yetişmekte ve sevilerek tüketilmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Dut.
Yazar cargahperdesi   
Perşembe, 13 Haziran 2013 04:50

artvin yöresinde dut vadi yamaçlarında yetişen bir meyve türüdür. Sahilde ise Maki deresi ile Hopa arasında yetişir.İpek böcekçiliği yok olduğundan dut ağacı sayısında da azalma görülmüştür.


 
Artvinde Yöresel Dut Kurusu Nasıl Yapılır
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:58


Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Dut Yaprağı Kurusu Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:58


Artvin'de dut yaprağı çay olarak içildiğinde ağrı ve ödem çözücü, iltihap giderici olduğuna ve İnsilun ilacının dut yapıldığına söylenmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvin Yöresel Kara ve Beyaz Dut Pestili Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:41


Beyaz yada kara dut dutu belli miktarda un ile karıştırıldıktan sonra boş un çuvallarının üzerine dökerek kurutulur.

Dut pestili kurutulduktan sonra çuvalların arkası ıslatılır ve pestil bıçakla çizilerek çuvalın üzeürnden alınır ve katlanarak kullanılır.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinin Naturel Cennetinde Elmalar. Yusufeli/Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 20 Şubat 2013 18:44

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen Elma yaz ve kış meyvesi olarak tüketilmektedir. elma en fazla Ardanuç ileçsinde yetişmekle beraber sahilden itibaren 2000m. rakıma kadar heme hemen her köyde mevcuttur. Bölgedeki elma potansiyeli eski yıllrda dikkat çekmiş ve potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla 1939 yıllrında sahilde bir marmelat imalathanesi kurulmuştur. O dönemim şartlarında sadece üç yıl üretim yapabilmiştir. Elma'nın 20'nin üzerinde çeşidi olduğu söylenmektedir ancak yüksek rakımlara çıkıldıkça küçülmekte ve kalitesinin düştüğü söylenmektedir. Elmalar kış için doğal soğutucu olan serender yada kilerlerde saklanarak tazeliğini korumaktadır. Artvin'de elma yemek, tatlı ve meyve olarak kullanılmaktadır. Şimdilerde Artvin'in Yusufeli'nde meyveler kurutularak çerez şeklinde işlenmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Naturel Elma Kuruları Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 20 Şubat 2013 18:46

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvin Yöresel Demir Elma Yemeği Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:41

Demir elmasını soyun, doğrayın ve çok az şeker ve önceden haşlanmış kırmızı fasulye ile pişirin.


Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinin Yöresel Fırında Elma ve Ayva Nasıl Yapılır
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:39

Kış aylarında kilerlerde taze şekilde muhafaza edilen meyvelerden elma ve ayva bütün olarak pişirilmektedir.

Devamını oku...
 
Artvin Yöresel Elma Kompostosu Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:40


 
Artvinde Cancur Erikten Neler Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:58

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen Erik yaz ve kış meyvesi olarak tüketilmektedir. Eriğin 30'un üzerinde çeşidi olduğu söylenmektedir. Erikler kurutulduktan sonra kış için doğal soğutucu olan serender yada kilerlerde bez torbalarda saklanarak tazeliğini korumaktadır. Artvin'de Erik pestil, ekşi, marmelat olarak işlenmekte ve birçok yemekte kullanılarak sevilerek tüketilmektedir.

Artvin kültüründe kuru Cancur- Erik marmelatı su ile ezilerek yenmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Meşhur Cancur Erik Nasıl Kurutulur. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:58

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvin Öğretmen Evinin Bahçesinden Kiraz Toplamak
Yazar cargahperdesi   
Perşembe, 13 Haziran 2013 04:43

Devamını oku...
 
Artvinde Naturel Kiraz ve Kiraz Sapları.Yusufeli/Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 08:03

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen Kirazlar yaz ve kış meyvesi olarak tüketilmektedir. Kiraz'ın 10 yakın  çeşidi olduğu söylenmektedir. Kirazlar diğer meyve ağaçları ile birlikte yetişmektedir. Mahahlli alamelik adı verilen türü turfanda olarak yetişmektedir. Kirazlar yazın ağaçtan tüketildiği kurutulmakta ve bez torbalarda kış için doğal soğutucu olan serender yada kilerlerde saklanarak tazeliğini korumaktadır.

Kirazın sapı da kurularak çayı içilmektedir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Naturel Böğürtlenler. Yusufeli Gürcü Köyleri/Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:29

Artvin yöresinde böğürtlen sıklıkla dikenlerde serbest olarak yetişir ve yöresel olarak reçeli ve şurubu yapılmaktadır.

Ahudududa yetişmektedir ancak yaygın değildir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Naturel Armutlar. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:28

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen Armut yaz ve kış meyvesi olarak tüketilmektedir. armut üretimini çoğu Şavşat ilçesindedir. Çoruh havzasındada birçok çeşidi üretilmektedir. Armut’un 20'nin üzerinde kiraz armudu, arpa armudu, eğri sap armudu gibi ve armut meyvesinin Artvin ağa armudu, ispir akça armudu gibi yöreye has türleride olduğu söylenmektedir. Elmalar kış için doğal soğutucu olan serender yada kilerlerde saklanarak tazeliğini korumaktadır. armut meyvesinin pekmezi yörede yapılmaktadır.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvin Yöresinde Mandalina Kültürü.
Yazar cargahperdesi   
Cuma, 31 Mayıs 2013 18:35

İlk kez Batum'dan 1900'lu yılda getirilen mandalina ince kabuklu Satsuma cinsiyle dünya çapındadır. Halkın bir kısmı mandalinacılıkla geçinir. Mandalina portakal ağaçları gibi soğuktan etkilenmediği için genellikle sahil bölgesi Hopa ilçesinde yetiştirilmektedir.

Devamını oku...
 
Artvin Yöresinde Muz Kültürü.
Yazar cargahperdesi   
Cuma, 31 Mayıs 2013 18:35

1950'li yılla da meyve verirken Çay ekiminin yaygınlaşması sonucu aşırı yağmurlar meyvesinin olgunlaşmasını engellemekte ancak serada yetişmektedir.

Devamını oku...
 
Artvin Yöresinde Ayva Kültürü.
Yazar cargahperdesi   
Cuma, 31 Mayıs 2013 18:35

Artvinde ayva bol miktarda yetiştirilmektedir.

Devamını oku...
 
Artvin Yöresinde Limon - Trunç -Greyfurt Kültürü.
Yazar cargahperdesi   
Cuma, 31 Mayıs 2013 18:35

Çeşit olması açısından daha çok süs bitkisi şeklinde yetiştirilir. Meyveleri alınır.

Devamını oku...
 
Artvin Yöresinde Portakal Kültürü.
Yazar cargahperdesi   
Cuma, 31 Mayıs 2013 18:35

Portakal Akdeniz türleri kadar tercih edilmese de çok önemli bir meyvedir.

Eksik bilgi ?

Devamını oku...
 
Artvinde Kivi Kültürü.
Yazar cargahperdesi   
Cumartesi, 27 Nisan 2013 07:40

Tüm karadenizde olduğu gibi Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal olarak yetişen Kivi tarımı 1980'lerden sonra hızla gelişmiştir  ancak iki çeşit kivi yetiştirildiği halde halk tarafından değeri bilinmemekte ve tüketilmemektedir.

Kivi tüm Karadeniz de vitamin olarak değerli olmasının yanı sıra katkı maddesi kabul etmeyen bir meyve olduğu söylenmekte ve Karadeniz bölgesinde güvercin gübresi ile doğal olarak yetiştirilmektedir.

Devamını oku...
 
Artvinde Şeftali Kurusu Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:26

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen Şeftali genellikle Arhavi ve Ardanuç bölgesinde birçok çeşitte yetiştirilmektedir. Ardanuç bölgesinde şeftali zeytin, elma, armut ve dut ağaçları arasında yetiştirilir. en kaliteli şeftali Ardanuç-Şavşat yol ayrımındaki Soğanlı köyü içerisindeki Ziverinhanı mevkindedir. Arhavi bölgesinde tüysüz şeftali ile ünlüdür.  Şeftali  kurutulduktan sonra bez  torbalarda kış için doğal soğutucu olan serender yada kilerlerde saklanarak tazeliğini korumaktadır.

 
Artvinde Yetişen Bitkiler. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 08:03


Ebegümeci-Artvinde bademcik için kullnılamktadır. Çorbası da yapılır.

Efelek otu

Madımak

Kuzu kulağı

Ispıt-kaldırık otu

Smilax-diken otu

Sinir otu

Yarpuz

Karga soğanı

Yayla pancarı

Siklamen

Epilobium

Kapari

Kartopu

Çiğdem

Kekik

Kondar

Kadın tuzluğu

Üzerlik otu- Nazar için tütsülenerek kullanılır.

Tusullaga farfara- Öksürük otudur.

Nişoş otu- Yusufeli bölgesinde yetişir çorbalarda kullanılır ve nefes açıcıdır.

Ölmez otu-Altın otu - Naftalin yerine kullanılır.

Oltu Taşı- At kestanesi - Oltu taşı parlaktır ve negatif enerjiyi aldığına inanılır..


Toplum Geliştirme Derneği.


 
Artvinde Yetişen Naturel Kuşburnu. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 06:20

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Gül Kurusu Nasıl Yapılır ve Nelerde Kullanılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 05:38

Gül kurusunun boğaz ağrısına iyi geldiği söylenmektedir.

Gül kurusu gargara yapılmaktadır.

Gül kurusu çayı demlenir ve içilir.

Gül kurusunun reçeli şeker ağdalaştırıldıktan sonra limon ile kestirilir ve gül kurusu eklenerek yapılmaktadır.

Gul şurubu, gül taze iken gül yaprakları yıkandıktan sonra şekerle ovularak dolapta bekletilir ve gerektiğinde sulandırılarak şurup yapılıp yapılıp ikram edilir.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Yöresel Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 06:27

Kızılcıklar pişirilip süzülür ve suyu çektirilene kadar pişirilir ve hoşaf şeklinde su ile açılarak yenir.


Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Kızılcık Kompostosu Konservesi Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 06:26

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvin Yöresel Yemeklerinden Kızılcık- Ekşi Çorba Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:41


Tereyağında unu mist gibi olana kadar kavurun ve su ile açılan kızılcık ekşisini ilave ederek kaynatın.

Koruh aşı ise ovularak yapılan hamur su ile haşlanır içine kızılcık şurubu katılarak çorba tamamlanır.

Kızılcık ekşisi Artvin yöresinin en değerli ürünüdür ve yapım aşaması çok sağlıklı olduğu için çok faydalıdır.

Kızılcık pestili pişirmeden elekten geçirilir ve temiz bezlere dökülerek kurutulur.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Fındık Kültürü. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:26

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen Fındık Tüm Karadenizde olduğu gibi en temel yiyeceklerden biridir.

Artvin yöresinde fındığın 10 kadar çeşidi yetiştiği söylenmektedir.

Tüm Karadeniz bölgesinde olduğu gibi Artvin yöresinde Fındık çaydan sonra en önemli geçim kaynaklarından biridir. 

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinin Meşhur Çam Sakızları. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:28

Artvin yöresinde oldukça fazla bulunan köknar ağacının reçinesidir çam sakızı. Reçine sakız olarak satılmakta ve çiğnenmektedir.


Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Çok Fazla Bilinmeyen Ormanlarda Bolca Yetişen Sumak.Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 05:33

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Sediye Abla Tarafından Yapılan Masaj Yağları
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 05:36

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinin Yöresel Meyve Kurusu-Kağ Nasıl Yapılır
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:39

Artvin meyve bakımından çok zengin ve bakir olduğu için doğal meyveye sahip bir ildir.

Meyveler o kadar çoktur ki ağaç üzerinde kururlar.

Meyve kurusu mevsiminde doğranarak güneşte kurutulur ve kış günlerinde çerez gibi yenmektedir.

Genellikle ramazan iftarlarında kağ-kurutulmuş meyve hoşaf olarak yapılmaktadır.

Devamını oku...
 
Artvinde Naturel İncir Nasıl Kurutulur.
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 08:00

Artvin'in yemyeşil bitki örtüsünde doğal ve yöresel olarak yetişen İncir 15 Agustos-15 Kasım arasında yetişmekte ve her bir ağaçtan üç aya kadar hasat edilmektedir. İncir kumlu toprakları sevmesi sebebiyle sahil ilçelerinde pek yaygın değildir. Ancak yalı boyunca ve akarsu kenarlarında bir miktar bulunur. Çoruh vadisi boyunca Hopa-Borçka yolundaki Düzhanlar mevkinden başlamaktadır. Çoruk boyunca Yusufeli-Sarıgöl ve Tortum Gölü kıyısına kadar uzanır. İncir yaz ve kış meyvesi olarak tüketilmektedir. İncirin 5 çeşit kadar olduğu söylenmektedir. İncir kurutulduktan sonra bez  torbalarda kış için doğal soğutucu olan serender yada kilerlerde saklanarak tazeliğini korumaktadır.

Toplum Geliştirme Derneği.

 
...
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 20 Şubat 2013 18:15

Toplum Geliştirme Derneği.