Arama

Artvin'in Peynir Kültürü
Artvinde Yüz Yıllardır Meşhur Kurtlu Peynir Nasıl Yapılır. Yusufeli/Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:56

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Şavşatın Yöresel Peynirleri. Şavşat/Artvin
Yazar cargahperdesi   
Perşembe, 13 Haziran 2013 16:48

yazılacak


Devamını oku...
 
Artvin Yöresel Yemeklerinden Peynirli Lor Biber Nasıl Yapılır. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:42


Artvin ağzı ile köyden bir tarif.

Küpün içine dolmalık yeşil biberi lor ile teperiz ve ters çevirerek toprağa gömeriz.

Toplum Geliştirme Derneği.


 
Artvinin Unutulmuş Yemeklerinden Bogel Kurutma Peynir Pişirme Tekniğidir.
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:42


Sütün kaymağını alın ve şirat ile kestirin.

Temiz bir tülbetten süzülen peyniri top haline getirerek yuvarlak şekilde iyice kurutun.

Bogel kullanılacağı zaman balta yada keser ile kırılır ve formaya-güzine sobasına verilirmiş.

Peynir parçacıkları erimezmiş ancak inanılmaz şekilde kabararak pişermiş.

Sobanın başında sofrada bekleyenler tarafından sıcak sıcak tüketilir ve lezzetine doyum olmazmış.

Diğer bir kurutulmuş peynir ise kuru peynir dibekte taşla dövülerek  ufaladıktan sonra biraz sıcak su ekleyerek  formaya sürün.

Bazı evlerde kurutulmuş peynir akşamdan soğuk suyla ıslatılır sonra forma-güzine sobaya verilip çekilir ve öyle yenmekteymiş.


Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinin Yöresel Yemeklerinden Peynir Eritmesi Nasıl Yapılır
Yazar cargahperdesi   
Pazar, 03 Mart 2013 07:38

Tereyağını tavada eritin ve sade yada yada üzerine yumurta kırarak servis yapın.

Devamını oku...
 
Artvinde Yöresel Peynir Çeşitleri. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:56

Toplum Geliştirme Derneği.

 
Artvinde Çöpe Giden Gençlik İksiri Doğal Yapılan Peynir Altı Suları. Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:57

 
Artvinde Kuymak-Peynir Tavalama Nasıl Yapılır. Ardanuç/Artvin
Yazar cargahperdesi   
Çarşamba, 13 Şubat 2013 07:56

Uzayan peynir yada sütten yapılan lor bol tereyağında sündürülerek pişirilir.

Ham çökelek kuymağı-do kuymağay tereyağı tavada eritildikten sonra içine çökelek yani do konur ve birazda su eklendikten sonra eriyene kadar pişirilir.

Sulu Yağsi kveli-yaği skalay yani yağda peynir eritmesi iyice eritilmiş tereyağında kızartılan peynirdir. Ekmek batırıp yenmesi kolay olsun diye mutlaka çok az miktarda su eklenerek akışkan hale getirilir.

Tava ile sıcak servis yapılması ve ortadan yenmesi gelenekseldir.

Toplum Geliştirme Derneği.